• Osnovne osobine LED Rasvjete

  kao sto su dug vijek trajanja, niska cijena i visoka efikasnost, omogućavaju primjenu osvjetljenja u raznim primjenama.

 • Prednosti LED tehnologije

  daju mogućnost da se poveća kvalitet rasvjete i da se vrlo značajno smanji potrošnja energije za rasvjetu.

 • LED diode

  se nameću kao efikasno i efektivno sredstvo izvora kvalitetne svjetlosti za različite oblasti primjene.

 • LED Rasvjeta

  je adekvatna kombinacija osvjetljenja, efikasnosti, kvaliteta svjetlosti i pouzdanosti, koja omogućava zamjenu sadašnjih konvencionalnih izvora svjetlosti.

 • Primjene LED elemenata

  su vrlo raznovrsne i raširene. Sve više projektanata i investitora razmišlja o primjeni ove tehnologije za svoje potrebe.

LED Rasvjeta

Led rasvjeta ili skračenica od Light emitting diodes a to je dioda kao polu vodić  koji emitira svijetlost. Razvojem i modernizacijom tehnologije u današnje vrijeme pri uređenju prostora važno mjesto zauzima led rasvjeta. Osim efektnog i modernog izgleda led rasvjeta ima i funkciju velike uštede električne energije. Pri odabiru led rasvjete nudimo Vam idealna rješenja širokom paletom naših proizvoda i usluga.

Važno je napomenuti da led rasvjeta osim uštede električne energije ne sadrži opasne sastojke, te je ekološki prihvatljiva, led rasvjetom čuvamo prirodu.

Povijest LED rasvjete

Povjest LED-a je vrijeme između 1960 – 1970 godine prošlog stoljeća, a sve je krenulo razvojem polu vodičke tehnike u sicilijanskoj dolini gdje su i proizveli LED. U početku razvoja to su bile diode koje su korištene kao signalne žaruljice na elektroničkim uređajima koje su bile jedino u crvenoj boji a kasnije daljnim razvojem u zelenoj boji te su se već koristile za osvjetljavanje svjetlećih reklama, displeja i dr. Iza toga, krajem 90-ih godina proizvedena je i u plavoj boji te jakim razvojem nastaje danas poznata RGB koju često možemo čuti a znači skračenica od Red Green Blue te tri osnovne boje koje se nalaze u bijeloj boji.

Prednosti LED rasvjete

Postoji niz značajnih prednosti LED rasvjete. Glavne prednosti su: manja potrošnja energije, duži vijek trajanja, fizička čvrstoća, manje dimenzije, neograničene mogućnosti izvedbe i dizajna. LED rasvjetna tijela troše višestruko manje električne energije od uobičajenih sijalica, a dimenzijama su male i stoga predstavljaju nenametljiv izvor svjetla. Ova vrsta rasvjetnih tijela je zbog svoje konstrukcije vrlo izdržljiva što se tiče mehaničkih oštećenja, ne sadrže živu, te se odlikuju izrazito niskom električnom potrošnjom. Neusporedivo je manje i zagrijavanje okolnog prostora i kućišta u odnosu na poznata standardna rasvjetna tijela.

Kada se govori o potrošnji energije koju potroši rasvjetno tijelo obično se misli i posmatra u odnosu na efikasnost izvora svjetlosti koji se koristi. Na primjer, promoteri CFL sijalica obično navode da su te sijalice četiri do pet puta štedljivije od klasičnih sijalica. Međutim, ono što je doista važno je da li svjetlost koju daje rasvjetno tijelo završava tamo gde je zapravo i potrebna i korisna. Većina rasvjetnih tijela su sa omni usmerenjem, tj. djelovi svjetlosti završavaju i u krivom smjeru ili se jednostavno izgubi. Kada se uzme u obzir energetska efikasnost rasvjetnih tijela, potrebno je razmotriti čitav sistem rasvjetnog tijela, a ne samo izvor svjetlosti.

Trajnost LED dioda je i više od 100 000 radnih sati, za razliku od dosadašnjih izvora osvjetljenja kod kojih je to ispod 100 radnih sati, pa do maksimalno 2000 radnih sati, sa približno istim početnim karakteristikama. Kada bi svakodnevno LED rasvjeta funkcionisala 10 do 12 sati u prosjeku vijek njenog trajanja bi bio oko 27 godina. Pored toga, nema trenutnog izgaranja i prestanka rada kao kod klasičnih sijalica, nego s vremenom LED elementi degradiraju, tj. intenzitet svjetlosti im slabi. Na kraju radnog vijeka intenzitet im obično padne za oko 30% vrijednosti od početne.